Hyvän hallinnon osaaja -verkkokurssi
Haluatko syventää osaamistasi julkishallinnon virkamiehenä, viranomaisena tai asiantuntijana ja luoda laajan teoriaperustan vastuulliselle ja laadukkaalle virkatehtävien hoitamiselle?
EnviroVet järjestää odotetun verkkokurssin hyvän hallinnon vaatimuksista. Koulutuksen tavoitteena on päivittää ja syventää osallistujien tietoja julkisen hallinnon vaatimuksista ja antaa valmiudet laadukkaaseen toimintaan ja päätöksentekoon julkissektorin virkatyössä.
Koulutus soveltuu kaikille virkasuhteessa toimiville toimialasta tai työtehtävistä riippumatta sekä ostopalveluna kunnan tehtäviä hoitaville.
Koulutuksen sisältö
Koulutuskokonaisuuteen kuuluu kolme moduulia: I Julkisen vallan käyttäjä, II Päätöksentekijä ja III Vastuullinen virkamies. Luennoilla käydään läpi muun muassa keskeinen lainsäädäntö ja sen soveltaminen, virkavastuu ja -velvollisuudet, julkisen vallan käyttö, hyvän hallinnon vaatimukset ja oikeusperiaatteet, päätöksentekomenettely, esteellisyys ja virkamiesetiikka.
Kuhunkin moduuliin sisältyy kunnan arkityöhön liittyviä kysymyksiä, joita jokainen osallistuja pääsee pohtimaan luennoidun teorian valossa. Lisäksi koulutukseen sisältyy Tapausharjoitukset-osio, jossa pohditaan niin oikeustapauksia, päätöksentekoa kuin käytännön eettisiä ristiriitatilanteitakin. Kysymyksiä ja tapausharjoituksia voi valita omiin työtehtäviin sopiviksi ja myös esimiehille ja toimielinten esittelijöille on runsaasti materiaalia.
Kurssialustalle on koottu keskeinen lainsäädäntö sekä runsaasti aihepiiriä syventävää muuta materiaalia ja linkkejä.
Kurssin suorittaminen
Koulutuksen voi suorittaa omassa aikataulussa. Seuraavaan moduuliin pääsee etenemään suoritettuaan edellisen moduulin tehtävät hyväksytysti. Mikäli vastaukset vaativat täydentämistä, tehtävien korjaajat pyytävät täydennyksiä, kunnes tulos on hyväksyttävä.
Koulutuksen vaativuustaso noudattelee kunnallishallinnon yliopisto-opetuksen perussisältöä, mutta luennot ovat käytännönläheisiä ja arkityöhön helposti sovellettavia.
Koulutuksen laajuus vastaa viittä opintopistettä (5 op). Jokaisessa moduulissa on 4-5 puolen tunnin mittaista luentoa ja 7-8 kysymystä. Tapausharjoituksia tulee tehdä vähintään kolme.
Lisäksi LaatuNet-asiakkailla on mahdollisuus valita valinnainen osio, joka käsittelee ympäristöterveydenhuollon menettelyjä ja lainsäädäntöä. Tässä osiossa on lisäksi erilliset kysymykset ja tapausharjoitus.
Suoritettuaan koko kurssin hyväksytysti jokainen osallistuja saa Hyvän hallinnon osaajan (5 op) sertifikaatin. Suoritetut opintopisteet hyväksytään myös osaksi muita jatko-opintoja. Sertifikaatti on voimassa 3 vuotta myöntämisestä.
Hinnat ja ilmoittautuminen
Koulutuksen hinta on 375 € (+ alv)/hlö sisältäen opiskeluoikeuden, tenttien ja tehtävien tarkistamisen sekä diplomin.
LaatuNet-asiakkaille hinta on 185 € (+ alv)/hlö ja LaatuNet-kuntien muille toimialoille 215 € (+ alv)/hlö.
Voit myös kysyä organisaatiokohtaista tarjousta, mikäli osallistujia samasta organisaatiosta on yli viisi.
Ilmoittautuminen osoitteeseen: info@envirovet.fi
Tervetuloa mukaan kouluttautumaan hyvän hallinnon osaajaksi!
Sisäisen auditoinnin koulutus kuntien viranomaisvalvontaan -verkkokurssi
EnviroVet järjestää sisäisen auditoinnin koulutuksen osana kuntien laadunhallinnan kehittämistä.
Koulutus on suunnattu kaikille ympäristöterveyden tai muilla valvonnan aloilla toimiville, oman tai organisaation toiminnan kehittämisestä, laadunhallinnasta ja auditoinneista kiinnostuneille.
Koulutuksessa käydään läpi laadunhallinnan perusteet ISO 9001-standardia mukaillen sekä auditoinnin suunnittelu, toteutus, raportointi ja poikkeamahallinta ISO 19011-standardin mukaan.
Koulutus pohjautuu myös EU -komission ohjeasiakirjan 2021/C/02 ja valvonta-asetuksen 625/2017 vaatimuksiin laadunhallinnasta.
Koulutusaika: jatkuva aloitus
Koulutuspaikka:
Koulutus järjestetään kokonaisuudessaan omatahtisena verkkokurssina Moodle-alustalla. Ilmoittautuminen: info@envirovet.fi
Ohjelma
Moduuli 1:
Yleistä laadunhallinnasta. Standardit ja lainsäädäntö. Laadunhallinnan sanasto.
Laadunhallinnan kokonaisuus, jatkuva parantaminen: sisäiset ja ulkoiset auditoinnit, poikkeamahallinta, korjaavat toimenpiteet
Moduuli 2:
Sisäinen auditointi: suunnittelu, check listit, auditointimenetelmät ja -tekniikat, auditointikriteerit. Korjaavat toimenpiteet, auditointiraportti ja auditoinnin sulkeminen
Sisäisen auditoinnin toteuttaminen käytännössä. Esimerkkinä tarkastusprosessin auditointi.
Moduuli 3: Sisäinen auditointi, harjoitustehtävä
LaatuNet-sisäisen auditoijan pätevyyteen vaaditaan lisäksi osallistuminen vähintään kolmeen sisäiseen auditointiin, joiden suunnittelu, toteutus ja sulkeminen raportoidaan Laatunet-tiimille.
Hinnat:
LaatuNet-valvontayksiköt: 100 € (+ ALV) /hlö
LaatuNet-kuntien muut edustajat: 120 € (+ ALV)/hlö
Muut osallistujat: 190 € (+ ALV)/hlö
Hinta sisältää koulutusmateriaalit.
Ilmoittautuminen:
Koulutukseen ilmoittautuminen osoitteeseen: info@envirovet.fi Ilmoittautumisen yhteydessä on mainittava mahdollisesta LaatuNetin asiakkuudesta tai kuulumisesta alueen kuntiin sekä ilmoitettava laskutustiedot ja osallistujien nimet.
Lisätiedot: kouluttaja, ISO 9001 pääauditoija Outi Lepistö p 045 8957705 outi.lepisto@envirovet.fi
https://www.envirovet.fi/laatunet/
Menneet koulutukset
Syventävä ruokaturvallisuus -diplomikoulutus 2019 Osa 3: Alkuperällä on väliä 12.11.2019
Koulutus soveltuu erinomaisesti kaikille elintarvikevalvontaa tekeville ajankohtaisen elintarviketurvallisuus- ja eläintautitilanteen takia. Tule kuulemaan ajankohtaisesta eläintauti- ja elintarviketurvallisuustilanteesta!
Elintarvikkeiden alkuperän ja toimitusketjun merkitys ruokaturvallisuudelle. Miten eläintauteja Suomessa torjutaan ja miten globaali tautitilanne vaikuttaa suomalaiseen ruoantuotantoon? Entä millä toimenpiteillä ruokaturvallisuutta voidaan lisätä ketjun eri vaiheissa?
- Eläintautitilanne Suomessa ja muualla– miten tauteja Suomessa torjutaan ja miten tämä vaikuttaa tarjottaviin elintarvikkeisiin?
- Pellolta pöytään, navetasta lautaselle – mikä kaikki ketjussa vaikuttaa elintarvikehygieniaan? Miten tämä täytyy huomioida raaka-aineita valitessa ja käsiteltäessä?
- Eläinten terveydenhuoltojärjestelmät Suomessa
- Lähiruokaa vai teollista tuotantoa
- Case: eläintautitilanne elintarvikkeessa
Luennoitsijat: ELL, toiminnanjohtaja Ina Toppari, Eläintautien torjuntayhdistys, ELL, läänineläinlääkäri Susanna Pesonen, AVI, terveydenhuoltoeläinlääkäri Kristiina Sarjokari, Valio Oy.
Koulutuspäivän hinta: 280 € + alv
Hinta sisältää aamu- ja iltapäiväkahvit, lounaan ja koulutusmateriaalit sekä osallistumistodistuksen.
Mikäli samasta organisaatiosta osallistuu useampi, ota yhteys Outi Lepistöön outi.lepisto@envirovet.fi
Koulutuspaikka: Tampere-talo
Koulutus on osa Syventävä ruokaturvallisuus -diplomikoulutusta, mutta myös yksittäiseen koulutuspäivään voi osallistua.
Ilmoittautumisaika päättyy 5.11.2019.
EU/ETA-jäsenvaltioissa valmistuneiden eläinlääkäreiden pätevöitymiskoulutus
Eläinlääkintähuollosta annetun asetuksen mukaan kunnaneläinlääkäriltä, jonka virkaan kuuluu eläintautilain täytäntöönpanoon, elintarvikkeiden turvallisuuden tai eläinten hyvinvoinnin valvontaan liittyviä tehtäviä, on kunnan vaadittava, että hän osoittaa tutustuneensa Ruokaviraston hyväksymällä tavalla Suomen asianomaisen alan lainsäädäntöön.
EnviroVet toteuttaa pätevöitymiskoulutuksen vuorovuosina Helsingin yliopiston täydennyskoulutuskeskuksen kanssa Ruokaviraston kanssa tehdyn sopimuksen mukaisesti. Vuoden 2019 koulutuksen järjestää EnviroVet.
Koulutus kattaa eläinlääkintähuoltoon liittyvän lainsäädännön, ympäristöterveydenhuollon valvonnan tehtäväkentän ja eri viranomaisten roolit. Tavoitteena on, että koulutuksen suorittaja osaa koulutuksen jälkeen soveltaa aiheeseen liittyvää lainsäädäntöä käytännön valvontatyössä, ymmärtäen kansallisen lainsäädännön soveltamisen osana EU-lainsäädäntöä.
Syksyn 2019 koulutuksen tiedot
Koulutuksen laajuus: 4 op
Toteutustapa
- 3 luento/harjoituspäivää, joissa on läsnäolopakko
- itsenäisesti suoritettavat harjoitustehtävät
- tentti
Lisäksi suositellaan pidettäväksi oppimispäiväkirjaa.
Kurssilla on runsaasti käytännön työtä tekeviä luennoitsijoita ja heille voi myös lähettää kysymyksiä liittyen tehtäviin ja luentoihin.
Koulutuspäivien sisältö
- Kunnallinen organisaatio, virkatehtävät ja virkavastuu
- Ympäristöterveydenhuollon järjestäminen ja toiminnan eri sektorit, yleisesittely
- Valvonnan toimenpiteet, hallinnolliset menettelyt ja seuraamukset
- Hyvän hallinnon toteuttaminen: lainsäädännön hierarkia, oikeusperiaatteet, hallintolaki, julkisuuslaki, oikeusturvanäkökulmat
- Kunnaneläinlääkärin tehtäväkenttään sisältyvä kansallinen ja EU -lainsäädäntö ja sen soveltaminen sekä eläinlääkärin ammatinharjoittaminen
- Ennaltaehkäisevä terveydenhuoltotyö
- Eläintaudit, lääkitseminen ja mikrobiresistenssi
- Asiakaspalvelu ja laatu valvontatyössä
- Käytännön näkökulmia valvontaeläinlääkärin työhön
- Oikeudelliset näkökulmat valvontaeläinlääkärin työssä
- Harjoitustehtävien purku
Tentti sisältää yksityiskohtaisia kysymyksiä sekä case-tyyppisiä soveltavia tehtäviä. Tentin pituus max 4 h. Koulutuskieli on suomi, mutta tarvittaessa tenttikysymykset voi saada ruotsinkielisinä. Mahdollisuus yhteen uusintaan. Tentti on mahdollista suorittaa etänä.
Hyväksytty suoritus = läsnäolo koulutuspäivissä, harjoitustehtävien palautus ja tentin hyväksytty suorittaminen (60 %). Hyväksytty suoritus ilmoitetaan Ruokavirastoon, joka pitää rekisteriä kunnaneläinlääkärin pätevyyskoulutuksen suorittaneista henkilöistä
Ajankohta ja paikka: koulutuspäivät järjestetään perjantaisin 27.9, 4.10 ja 11.10 EnviroVetin toimipisteessä Kirkkonummella. Tarkempi ohjelma ja koulutuspaikan tiedot sekä kurssimateriaalit lähetetään osallistujille.
Koulutuksen hinta 990 € (sis alv)
Ilmoittautuminen: Sitova ilmoittautuminen kurssille maanantaihin 9. syyskuuta mennessä osoitteessa https://ssl.eventilla.com/eu_eta_jasenvaltioissa_valmistuneiden_elainlaakarien_patevoitusmiskoulutus
Koulutukseen voi osallistua muukin henkilö kuin Suomessa laillistettu, EU ja ETA -jäsenvaltiossa eläinlääketieteen koulutuksen saanut eläinlääkäri. Maksimiosallistujamäärä on 20 henkilöä. Etusija on niillä, joilla on työllistymiseen liittyvä, konkreettinen ja välitön tarve osallistua kurssille.
Lisätiedot ELT Outi Lepistö, p. +35845 895 7705, outi.lepisto@envirovet.fi
Syventävä ruokaturvallisuus -diplomikoulutus 2019: Osa 2 Elintarvikevälitteiset epidemiat ja niiden hallinta 27.8.2019
Miten toimia äkillisissä tilanteissa ja ennaltaehkäistä epidemian leviäminen? Entä mitä elintarvikkeista kannattaisi tutkia missäkin tilanteessa?
- Norovirus – toimenpiteet ja suojautuminen sairaalassa. Mitä sairaalahygieniasta voidaan oppia elintarviketeollisuudessa? – Janne Laine, PSHP
- Salaattia, raastetta vai täytekakkua? – Erilaisia epidemioita – Sirpa Räsänen, PSHP
- Elintarvikenäytteenotto epidemiatilanteissa vs normaalitilanteissa. Mitä tutkia ja miksi? – Pia Sigvart-Mattila, KVVY
- Puhdistustoimenpiteet norovirusepidemioissa – Eija Ruotsalainen, Diversey Oy
- Case: epidemiako?
Luennoitsijat: sisätautien ja infektiosairauksien erikoislääkäri, Pirkanmaan sairaanhoitopiirin infektiolääkäri Janne Laine, epidemiologi, tartuntatautilääkäri Sirpa Räsänen, Pirkanmaan sairaanhoitopiiri , asiantuntija Eija Ruotsalainen, Diversey Oy, mikrobiologi Pia Sigvart-Mattila, KVVY
Koulutuspäivän hinta: 280 € + alv
Hinta sisältää aamu- ja iltapäiväkahvit, lounaan ja koulutusmateriaalit sekä osallistumistodistuksen.
Mikäli samasta organisaatiosta osallistuu useampi, ota yhteys Outi Lepistöön outi.lepisto@envirovet.fi
Koulutuspaikka: Tampere-talo
Koulutus on osa Syventävä ruokaturvallisuus -diplomikoulutusta, mutta myös yksittäiseen koulutuspäivään voi osallistua.
Ilmoittautumisaika päättyy 19.8.2019.
Syventävä ruokaturvallisuus -diplomikoulutus 2019: Osa 1 Elintarvikkeiden turvallisen käsittelyn ja säilytyksen perusteet 20.5.2019
Ensimmäinen koulutuspäivä käsittelee mikrobiologiaa ja mikrobiekologiaa, elintarvikeketjun keskeisimpiä taudinaiheuttajia sekä niiden ominaisuuksia ja torjuntaa lämpötilahallinnan avulla.
Viimeaikaiset tutkimustulokset osoittavat, että muun muassa lämpötilahallinnassa elintarvikkeiden säilyttämisessä ja tarjoilussa on edelleen haasteita.
Koulutuksessa käydään läpi elintarvikehygienian kannalta tärkeimpien mikrobien merkitys ja niiden hallinta olosuhteiden avulla. Päivässä yhdistyvät teoria ja käytäntö ja perehdymme myös alan uusimpiin tiieknologiaratkaisuihin.
Voit myös lähettää etukäteen nimettömänä omaan alaasi liittyviä kysymyksiä ja/tai haastavia tapauksia luennoitsijoille. Tapaukset käydään läpi iltapäivän case-työskentelyn yhteydessä.
Pääluennoitsijana toimii elintarvikehygienian erikoiseläinlääkäri, eläinlääketieteen tohtori Mari Nevas Helsingin yliopistolta. Marilla on pitkä ja monipuolinen kokemus elintarviketurvallisuudesta niin tutkimuksen kuin käytännön parissa. Pidetty luennoitsija herättää kuulijoiden kiinnostuksen ja värikkäät esimerkit jäävät mieleen pitkäksi aikaa.
20.5.2019 Elintarvikkeiden turvallisen käsittelyn ja säilytyksen perusteet
Mikrobiekologia ja taudinaiheuttajat. Miten kasvutekijät ja muut mikrobien ominaisuudet vaikuttavat käsittelyyn, säilytykseen ja lämpötilahallintaan?
- Mikrobiologian perusteet, kasvutekijät ja olosuhteiden vaikutukset – Mari Nevas, Helsingin yliopisto
- Ruokamyrkytysmikrobit: ominaisuudet, esiintyminen, riskitekijät ja sairastuminen – Mari Nevas
- Elintarviketeollisuuden uusimmat ratkaisut kylmä-kuumasäilytykseen – Janne Tirkkonen, Metos Oy
- Ryhmätyö
Luennoitsijat: dosentti, yliopistonlehtori Mari Nevas, Helsingin yliopisto, Janne Tirkkonen, Metos Oy
Koulutuspäivän hinta: 280 € + alv
Hinta sisältää aamu- ja iltapäiväkahvit, lounaan ja koulutusmateriaalit sekä osallistumistodistuksen.
Koulutuspaikka: Tampere-talo
Ilmoittaudu mukaan koko kurssille tai 20.5. koulutuspäivään 13.5. mennessä osoitteessa https://ssl.eventilla.com/syventava-ruokaturvallisuus-diplomikoulutus-2019
Syventävä ruokaturvallisuus –diplomikoulutus 2019 (3 pv, 4 op)
Uusimme vihdoin suositun täydennyskoulutuksen!
Koulutuskokonaisuus alkaa 20.5.2019 ja jatkuu syksyllä 27.8. ja 12.11.2019
Ensimmäinen koulutuspäivä käsittelee mikrobiologiaa ja mikrobiekologiaa, elintarvikeketjun keskeisimpiä taudinaiheuttajia sekä niiden ominaisuuksia ja torjuntaa lämpötilahallinnan avulla. Syksyllä paneudutaan epidemiologiaan ja elintarvikevälitteisiin epidemioihin, virustartuntoihin, näytteenottoon ja tutkimustulosten merkityksen arviointiin. Viimeisessä osiossa pureudutaan elintarvikkeiden alkuperän merkitykseen Suomen ja Euroopan eläintautitilanteen valossa sekä pohditaan muun muassa lähiruoan ja teollisen tuotannon vahvuuksia ja haasteita elintarviketurvallisuuden näkökulmasta.
Syvennä elintarvikehygienian osaamistasi
Koulutus antaa kattavan käsityksen suomalaiseen elintarvikeketjuun vaikuttavista kriittisistä tekijöistä ja niiden merkityksestä aina raaka-aineista lautaselle asti. Koulutus soveltuu erinomaisesti muun muassa tarjoilusektorilla, laitos- ja suurtalouskeittiöissä, pitopalveluissa tai myymälöissä työskenteleville, kuntien terveystarkastajille sekä kaikille laadusta, tuoteturvallisuudesta, ja – kehityksestä vastaaville. Koulutuksen tavoitteena on päivittää ja syventää osallistujien tietoja ja antaa valmiudet hyödyntää teoriaosaamista elintarvikehygienian ja -turvallisuuden parantamisessa sekä epidemioiden ja laatuongelmien ennaltaehkäisyssä ja hallinnassa.
Opi teoriaa ja sovella käytäntöön
Koulutuskokonaisuuteen kuuluu kolme yhden päivän koulutusta. Kukin koulutuspäivä on tiivis kokonaisuus, jossa on aamupäivä teoriaa ja iltapäivällä käytännön soveltava tapaus/ryhmätyö. Opettajina toimivat alan huippuasiantuntijat mm Helsingin yliopistolta, Pirkanmaan sairaanhoitopiiristä, Aluehallintovirastosta ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.
Koulutuksen vaativuustaso noudattelee yliopisto-opetuksen perussisältöä, mutta luennot ovat käytännönläheisiä ja arkityöhön helposti sovellettavia. Iltapäivän case-työskentelyssä jokainen osallistuja pääsee ohjatusti pohtimaan annettuja käytännön tapauksia.
Jokaiseen koulutuspäivään voi ilmoittautua ja osallistua erikseen. Mikäli osallistut kaikkiin osioihin, voit lopuksi suorittaa etänä toteutettavan tentin. Tentti on suoritettava vuoden 2019 loppuun mennessä. Suoritettuaan tentin kaikki osa-alueet hyväksytysti osallistuja saa tunnustukseksi Syventävä ruokaturvallisuus –diplomin, jonka laajuus on 4 opintopistettä.
Koulutuspaikka: Tampere-talo
Lähikoulutuspäivien kesto on klo 9-16
Koulutuspäivien sisältö
20.5.2019 Elintarvikkeiden turvallisen käsittelyn ja säilytyksen perusteet
Mikrobiekologia ja taudinaiheuttajat. Miten kasvutekijät ja muut mikrobien ominaisuudet vaikuttavat käsittelyyn, säilytykseen ja lämpötilahallintaan?
- Mikrobiologian perusteet, kasvutekijät ja olosuhteiden vaikutukset – Mari Nevas, Helsingin yliopisto
- Ruokamyrkytysmikrobit: ominaisuudet, esiintyminen, riskitekijät ja sairastuminen – Mari Nevas
- Elintarviketeollisuuden uusimmat ratkaisut kylmä-kuumasäilytykseen – Janne Tirkkonen, Metos Oy
- Ryhmätyö
Luennoitsijat: dosentti, yliopistonlehtori Mari Nevas, Helsingin yliopisto, Janne Tirkkonen, Metos Oy
27.8.2019 Elintarvikevälitteiset epidemiat ja niiden hallinta
Miten toimia äkillisissä tilanteissa ja ennaltaehkäistä epidemian leviäminen? Entä mitä elintarvikkeista kannattaisi tutkia missäkin tilanteessa?
- Norovirus – toimenpiteet ja suojautuminen sairaalassa. Mitä sairaalahygieniasta voidaan oppia elintarviketeollisuudessa? – Janne Laine, PSHP
- Salaattia, raastetta vai täytekakkua? – Erilaisia epidemioita – Sirpa Räsänen, PSHP
- Elintarvikenäytteenotto epidemiatilanteissa vs normaalitilanteissa. Mitä tutkia ja miksi? – Pia Sigvart-Mattila, KVVY
- Puhdistustoimenpiteet norovirusepidemioissa – Eija Ruotsalainen, Diversey Oy
- Case: epidemiako?
Luennoitsijat: sisätautien ja infektiosairauksien erikoislääkäri, Pirkanmaan sairaanhoitopiirin infektiolääkäri Janne Laine, epidemiologi, tartuntatautilääkäri Sirpa Räsänen, Pirkanmaan sairaanhoitopiiri , asiantuntija Eija Ruotsalainen, Diversey Oy, mikrobiologi Pia Sigvart-Mattila, KVVY
12.11.2019 Alkuperällä on väliä
Elintarvikkeiden alkuperän ja toimitusketjun merkitys ruokaturvallisuudelle. Miten eläintauteja Suomessa torjutaan ja miten globaali tautitilanne vaikuttaa suomalaiseen ruoantuotantoon? Entä millä toimenpiteillä ruokaturvallisuutta voidaan lisätä ketjun eri vaiheissa?
- Eläintautitilanne Suomessa ja muualla– miten tauteja Suomessa torjutaan ja miten tämä vaikuttaa tarjottaviin elintarvikkeisiin? – Susanna Pesonen, AVI
- Pellolta pöytään, navetasta lautaselle – mikä kaikki ketjussa vaikuttaa elintarvikehygieniaan? Miten tämä täytyy huomioida raaka-aineita valitessa ja käsiteltäessä? – Kristiina Sarjokari, Valio
- Terveydenhuoltojärjestelmät Suomessa – Ina Toppari, Eläintautien torjuntayhdistys
- Lähiruokaa vai teollista tuotantoa – Haasteet ja vahvuudet – Ina Toppari
- Case: eläintautitilanne elintarvikkeessa
Luennoitsijat ELL, toiminnanjohtaja Ina Toppari, Eläintautien torjuntayhdistys, ELL, läänineläinlääkäri Susanna Pesonen, AVI, terveydenhuoltoeläinlääkäri Kristiina Sarjokari, Valio Oy
Lähetä toiveesi käytännön tapauksesta/ryhmätyöstä! Mikä mietityttää tai puhuttaa? Mihin haastavaan tilanteeseen tai kummalliseen kysymykseen haluaisit vastauksen? Muutamme lähetetyt aiheet ja kysymykset sopivaan muotoon ja käsittelemme ne nimettömästi. Kysymykset voi lähettää osoitteeseen outi.lepisto@envirovet.fi
Hinta:
Koko kurssi yht 790 + alv
Tentti- ja todistusmaksu 90 € + alv
Yksittäinen koulutuspäivä 280 € + alv
Hinnat sisältävät kunkin koulutuspäivän osalta aamu- ja iltapäiväkahvit, lounaan ja koulutusmateriaalit sekä osallistumistodistuksen. Tentti- ja todistusmaksu sisältää oikeuden osallistua tenttiin, arvostelun, tuloksista tiedottamisen sekä todistuksen (diplomi). Kokonaan suoritetun koulutuksen laajuus on 4 opintopistettä.
Huom! Mikäli samasta organisaatiosta osallistuu useampi henkilö koko kurssiin, ota yhteyttä tarjousta varten outi.lepisto@envirovet.fi
Tenttikysymykset käsittelevät luennoilla ja ryhmätöissä opiskeltuja asioita. Syventävänä lukemisena luentotiivistelmien lisäksi suositellaan teosta Elintarvikehygienia, Hannu Korkeala (toim), WSOY oppimateriaalit Oy, 2007 sekä tutustumista aihepiirin yleisellä tasolla esimerkiksi seuraavien sivustojen ja niiltä löytyvien lisämateriaalien ja linkkien avulla
- THL/infektiotaudit/zoonoosit https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit/taudit-ja-mikrobit/tautiryhmittain/zoonoosit
- THL/epidemian selvittäminen https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit/seuranta-ja-epidemiat/elintarvike-ja-vesivalitteiset-epidemiat/epidemian-selvittaminen
- Ruokavirasto/eläintaudit https://www.ruokavirasto.fi/viljelijat/elaintenpito/elainten-terveys-ja-elaintaudit/elaintaudit/
- Ruokavirasto/elintarvikehygienia https://www.ruokavirasto.fi/yritykset/elintarvikeala/elintarvikealan-yhteiset-vaatimukset/elintarvikehygienia/hygieeniset-tyotavat/
- Duodecim Terveyskirjasto/Norovirus https://www.terveyskirjasto.fi/kotisivut/tk.koti?p_artikkeli=dlk00738
- Tays/sairaalahygieniaohjeisto https://www.tays.fi/fi-FI/Ohjeet/Sairaalahygieniaohjeisto Huom! Osa täältä löytyvistä luennoista poistuu 21.4.!
Muu suositeltu lisäaineisto ilmoitetaan luennoilla.
Ilmoittaudu mukaan koko kurssille tai 20.5. koulutuspäivään 13.5. mennessä osoitteessa https://ssl.eventilla.com/syventava-ruokaturvallisuus-diplomikoulutus-2019
Huom! Kurssille mahtuu osallistujia vain rajallinen määrä ja paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Syksyn yksittäisiin koulutuspäiviin voi ilmoittautua myöhemmin ja tästä tulee tarkemmat tiedot elokuussa.
Yhteistyössä mukana:
Tulevia koulutuksia 2019
Laadukkaan valvonnan tehopaketti syksy 2019
Syventävä elintarviketurvallisuus kevät/syksy 2019
Tarkemmat tiedot ilmoitetaan myöhemmin.
Kysy lisää koulutuksista outi.lepisto@envirovet.fi
Haluatko syventää osaamistasi ja luoda laajan perustan laadunhallintaan ja riskien arviointiin?
EnviroVet järjestää täydennyskoulutuksen elintarviketuotannossa ja -valvonnassa työskenteleville. Koulutus antaa valmiudet hallita yleisimmät laadunhallinnan osatekijät ja niiden soveltamisen käytännön toimintaan. Koulutuksen tavoitteena on päivittää ja syventää osallistujien tietoja ja antaa valmiudet laadun monipuoliseen kehittämiseen elintarvikeketjussa. Pohdimme myös mm auditointien ja valvonnan eroavaisuuksia ja yhtäläisyyksiä.
Koulutuspäivä on tiivis kokonaisuus, jossa on aamupäivä teoriaa ja iltapäivällä käytännön harjoitustapaus. Koulutuksen vaativuustaso noudattelee yliopisto-opetuksen perussisältöä mutta luennot ovat käytännönläheisiä ja arkityöhön helposti sovellettavia. Iltapäivän case-työskentelyssä jokainen osallistuja pääsee pohtimaan käytännön esimerkkitapauksia.
OHJELMA:
8.00-9.00 Ilmoittautuminen ja aamukahvi
9.00-9.15 Koulutuksen avaus, kurssin käytännön järjestelyt, Outi Lepistö, EnviroVet
9.15-10.00 Laadunhallinta ja riskinarviointi elintarviketuotannossa.
10.00-10.05 Tauko
10.05-10.45 Standardit, sertifioitu laatujärjestelmä ja laadunhallinta elintarvikeketjussa. Pääauditoija, ELL Susanna Pesonen, Inspecta Sertifiointi
10.45-11.00 Tauko
11.15-12.00 Sertifiointiprosessi ja auditoinnit käytännössä. Susanna Pesonen
12.00-13.00 Lounas
13.00-13.30 Laatutyö ja riskinarviointi. Valvojan puheenvuoro
13.30-14.00 Auditoinnit ja tarkastukset käytännössä. Laatupäällikön puheenvuoro
14.00-14.30 Kahvi
14.30-15.30 Käytännön tapausesimerkki riskinarvioinnista
15.30-15.45 Koulutuspäivä päättyy, kurssin jatko
Koulutuspäivän hinta: 270 € + ALV sisältäen luentotiivistelmät ja muun materiaalin, aamu- ja iltapäiväkahvit sekä lounaan. Koulutuspaikkana toimii Tampere-talo.
Ilmoittautuminen ja lisätiedot: ilmoittautumisaika päättyy tiistaina 3.4.2018. Ilmoittaudu osoitteeseen info@envirovet.fi Kerro ilmoittautuessasi mahdollinen erityisruokavalio ja laskutusosoite.
Koulutuspäivä on osa Syventävä elintarviketurvallisuus-diplomikoulutusta ja koko kurssiin osallistuvien ei tarvitse ilmoittautua erikseen.
Lisätiedot: www.envirovet.fi/palvelut/koulutukset, info@envirovet.fi, 045 895 7705
Tervetuloa mukaan!
EnviroVet –koulutustiimi
Eläinlääkintähuollosta annetun asetuksen mukaan kunnaneläinlääkäriltä, jonka virkaan kuuluu eläintautilain täytäntöönpanoon, elintarvikkeiden turvallisuuden tai eläinten hyvinvoinnin valvontaan liittyviä tehtäviä, on kunnan vaadittava, että hän osoittaa tutustuneensa Eviran hyväksymällä tavalla Suomen asianomaisen alan lainsäädäntöön.
EnviroVet toteuttaa pätevöitymiskoulutuksen vuorovuosina Helsingin yliopiston täydennyskoulutuskeskuksen kanssa Eviran kanssa tehdyn sopimuksen mukaisesti. Vuoden 2018 koulutuksen järjestää EnviroVet.
Koulutus kattaa eläinlääkintähuoltoon liittyvän lainsäädännön, ympäristöterveydenhuollon valvonnan tehtäväkentän ja eri viranomaisten roolit. Tavoitteena on, että koulutuksen suorittaja osaa koulutuksen jälkeen soveltaa aiheeseen liittyvää lainsäädäntöä käytännön valvontatyössä, ymmärtäen kansallisen lainsäädännön soveltamisen osana EU-lainsäädäntöä.
Kevään 2018 koulutuksen tiedot
Koulutuksen laajuus: 4 op
Toteutustapa
- 3 luento/harjoituspäivää
- itsenäisesti suoritettavat harjoitustehtävät
- tentti
Lisäksi suositellaan pidettäväksi oppimispäiväkirjaa.
Kurssilla on runsaasti käytännön työtä tekeviä luennoitsijoita ja heille voi myös lähettää kysymyksiä liittyen tehtäviin ja luentoihin.
Koulutuspäivien sisältö
- Kunnallinen organisaatio, virkatehtävät ja virkavastuu
- Ympäristöterveydenhuollon järjestäminen ja toiminnan eri sektorit, yleisesittely
- Valvonnan toimenpiteet, hallinnolliset menettelyt ja seuraamukset
- Hyvän hallinnon toteuttaminen: lainsäädännön hierarkia, oikeusperiaatteet, hallintolaki, julkisuuslaki, oikeusturvanäkökulmat
- Kunnaneläinlääkärin tehtäväkenttään sisältyvä kansallinen ja EU -lainsäädäntö ja sen soveltaminen sekä eläinlääkärin ammatinharjoittaminen
- Ennaltaehkäisevä terveydenhuoltotyö
- Eläintaudit, lääkitseminen ja mikrobiresistenssi
- Asiakaspalvelu ja laatu valvontatyössä
- Käytännön näkökulmia valvontaeläinlääkärin työhön
- Oikeudelliset näkökulmat valvontaeläinlääkärin työssä
- Harjoitustehtävien purku
Tentti sisältää yksityiskohtaisia kysymyksiä sekä case-tyyppisiä soveltavia tehtäviä. Tentin pituus max 4 h. Koulutuskieli on suomi, mutta tarvittaessa tenttikysymykset voi saada ruotsinkielisinä. Mahdollisuus yhteen uusintaan.
Hyväksytty suoritus = läsnäolo koulutuspäivissä, harjoitustehtävien palautus ja tentin hyväksytty suorittaminen (60 %). Hyväksytty suoritus ilmoitetaan Eviraan, joka pitää rekisteriä kunnaneläinlääkärin pätevyyskoulutuksen suorittaneista henkilöistä
Ajankohta ja paikka: koulutuspäivät järjestetään 7.-9.3.2018 Helsingin yliopiston Viikin kampuksella. Tarkempi ohjelma ja koulutuspaikan tiedot sekä kurssimateriaalit lähetetään osallistujille.
Koulutuksen hinta 690 € (sis alv)
Ilmoittautuminen: Sitova ilmoittautuminen kurssille 9.2.2018 mennessä osoitteeseen info@envirovet.fi
Koulutukseen voi osallistua muukin henkilö kuin Suomessa laillistettu, EU ja ETA -jäsenvaltiossa eläinlääketieteen koulutuksen saanut eläinlääkäri. Maksimiosallistujamäärä on 30 henkilöä. Etusija on niillä, joilla on työllistymiseen liittyvä, konkreettinen ja välitön tarve osallistua kurssille.
Lisätiedot ELT Outi Lepistö, p. +35845 895 7705, outi.lepisto@envirovet.fi
Haluatko syventää osaamistasi ja luoda laajan perustan elintarvikkeiden turvalliselle käsittelylle ja riskien ennaltaehkäisylle?
EnviroVet järjestää ajankohtaisen täydennyskoulutuksen elintarviketuotannossa ja -valvonnassa työskenteleville. Koulutus antaa valmiudet tunnistaa ja hallita yleisimmät riskitekijät elintarvikkeiden valmistuksessa ja käsittelyssä. Koulutuksen tavoitteena on päivittää ja syventää osallistujien tietoja ja antaa valmiudet itsenäiseen toimintaan niin päivittäisessä työssä elintarviketurvallisuuden parissa kuin haastavissa erityistilanteissakin. Pohdimme myös näytteenoton merkitystä ja kohdentamista.
Koulutuspäivä on tiivis kokonaisuus, jossa on aamupäivä teoriaa ja iltapäivällä käytännön harjoitus. Koulutuksen vaativuustaso noudattelee yliopisto-opetuksen perussisältöä mutta luennot ovat käytännönläheisiä ja arkityöhön helposti sovellettavia. Iltapäivän case-työskentelyssä jokainen osallistuja pääsee ohjatusti pohtimaan käytännön esimerkkitapauksia.
OHJELMA:
8.00-9.00 Ilmoittautuminen ja aamukahvi
9.00-9.15 Koulutuksen avaus, kurssin käytännön järjestelyt, Outi Lepistö, EnviroVet
9.15-10.00 Psykrotrofiset ja itiölliset bakteerit elintarvikeketjussa. Yliopistonlehtori, Riikka Keto-Timonen, Elintarvikehygienian ja ympäristöterveyden osasto, Helsingin yliopisto
10.00-10.05 Tauko
10.05-10.45 Persistoiva listeria tuotantotiloissa – esiintyminen, riskitekijät ja hallintakeinot. Yliopistonlehtori Riikka Keto-Timonen, Elintarvikehygienian ja ympäristöterveyden osasto, Helsingin yliopisto
10.45-11.00 Tauko
11.15-12.00 Pilaajamikrobit ja niiden merkitys elintarvikeketjussa. Yliopistonlehtori Elina Säde, Elintarvikehygienian ja ympäristöterveyden osasto, Helsingin Yliopisto
12.00-13.00 Lounas
13.00-13.45 Mitä ja miksi tutkitaan? Hyvän näytteenoton osatekijät. Kehityspäällikkö Eeva Klemettilä-Kirjavainen, Metropolilab
13.45-14.00 Tapausten esittely
14.00-14.30 Ryhmätyöt
14.30-15.00 Kahvi
15.00-16.00 Ryhmätöiden purku
16.00-16.15 Koulutuspäivä päättyy, kurssin jatko
Koulutuspäivän hinta: 270 € + ALV sisältäen luentotiivistelmät ja muun materiaalin, aamu- ja iltapäiväkahvit sekä lounaan. Koulutuspaikkana toimii Tampere-talo.
Ilmoittautuminen ja lisätiedot: ilmoittautumisaika päättyy perjantaina 2.2.2018. Ilmoittaudu osoitteeseen info@envirovet.fi Kerro ilmoittautuessasi mahdollinen erityisruokavalio ja laskutusosoite.
Koulutuspäivä on osa Syventävä elintarviketurvallisuus-diplomikoulutusta ja koko kurssiin osallistuvien ei tarvitse ilmoittautua erikseen.
Lisätiedot: www.envirovet.fi/palvelut/koulutukset, info@envirovet.fi, 045 895 7705
Tervetuloa mukaan!
EnviroVet –koulutustiimi
Haluatko syventää osaamistasi ja luoda laajan perustan toimimiselle epidemiatilanteissa ja niiden ennaltaehkäisyssä?
Envirovet järjestää ajankohtaisen täydennyskoulutuksen elintarviketuotannossa ja -valvonnassa työskenteleville. Koulutus antaa valmiudet tunnistaa ja hallita yleisimmät ruokamyrkytysten aiheuttajat sekä elintarvikkeiden valmistuksen ja käsittelyn riskitekijät. Koulutuksen tavoitteena on päivittää ja syventää osallistujien tietoja ja antaa vilmiudet itsenäiseen toimintaan niin akuuteissa epidemiatilanteissa kuin päivittäisessä työssä elintarviketurvallisuuden parissa.
Koulutuspäivä on tiivis kokonaisuus, jossa on aamupäivä teoriaa ja iltapäivä interaktiivinen harjoitus. Koulutuksen vaatimustaso noudattelee yliopisto -opetuksen perussisältöä mutta luennot ovat käytännönläheisiä ja arkityöhön helposti sovellettavia. Iltäpäivän -case työskentelyssä jokainen osallistuja pääsee ohjatusti pohtimaan käytännön epidemiatapauksia.
OHJELMA:
- 8:30-9:00 Ilmoittautuminen ja aamukahvi
- 9:00-9:15 Päivänaloitus + kurssin käytännön asiat Outi Lepistö, EnviroVet
- 9:15-10:00 Mikrobiologian perusteita elintarvikepatogeenien näkökulmasta elintarvikehygienian dosentti, Mari Nevas, Helsingin yliopisto
- 10:00-10:10 Tauko
- 10:10-11:00 Mikrobiologian perusteet jatkuu
- 11:00-11:15 Tauko
- 11:15-12:00 Virusten esiintyminen elintarvike ja ympäristö näytteissä Elintarvike ja ympäristövirologin dosentti, yliopston lehtori Leena Maunula, Helsingin yliopisto
- 12:00-13:00 Lounas
- 13:00-13:45 Epidemiat elintarvikeketjussa epidemiologi, kaupungineläinlääkäri Katri Jalava, Tampereen kaupunki
- 13:45-14-15 Kahvi
- 14:15-15:45 Käytännön epidemiaselvityksiä – mitä tapahtuu kulisseissa ja vaikutukset elintarviketeollisuuteen, interaktiivinen luento, Katri Jalava
- 15:45-16:00 Yhteenveto ja päivän päätös
Koulutuspäivän hinta: 270€ + ALV sisältäen luentotiivistelmät ja muun materiaalin, aamu – ja iltapäiväkahvit sekä lounaan. Koulutuspaikkana toimii Tampere -talo.
Ilmoittautuminen ja lisätiedot: Ilmoittautumisaika päättyy 23.10.2017. Ilmoittaudu osoitteeseen info@envirovet.fi. Kerro ilmoittautuessasi mahdollinen erityisruokavalio ja laskutusosoite.
Koulutuspäivä on osa Syventävää elitarviketurvallisuus -diplomikoulutusta.
Lisätiedot: http://www.envirovet.fi/palvelut/koulutukset/ , info@envirovet.fi, 045 895 7705
Tervetuloa mukaan!
EnviroVet -koulutustiimi
Uusimme suositun Syventävä elintarviketurvallisuus –diplomikoulutuksen!
Koulutuskokonaisuus alkaa 31.10. ja jatkuu keväällä 2018.
Ensimmäinen koulutuspäivä käsittelee mikrobiologiaa, epidemiologiaa ja ruokamyrkytysepidemioiden ennaltaehkäisyä. Keväällä paneudutaan näytteenottoon, tutkimustulosten merkitykseen, elintarvikkeiden pilaantumiseen vaikuttaviin tekijöihin, elintarvikelainsäädäntöön, riskinarviointiin ja laadunhallintaan.
Osallistujien palautteen perusteella koulutus on tällä kertaa räätälöity elintarviketuotannossa työskenteleville. Koulutus soveltuu erinomaisesti muun muassa tuotantolaitoksissa, laitos-, suurtalous- ja tarjoilukeittiöissä työskenteleville, laatupäälliköille tai asiakaspalvelusta vastaaville.
Koulutuksen tavoitteena on päivittää ja syventää osallistujien tietoja ja antaa valmiudet itsenäiseen toimintaan, elintarvikehygienian ja -turvallisuuden parantamiseen ja ruokamyrkytysepidemioiden ennaltaehkäisyyn.
Koulutuskokonaisuuteen kuuluu kolme yhden päivän koulutusta. Kukin koulutuspäivä on tiivis kokonaisuus, jossa on aamupäivä teoriaa ja iltapäivällä käytännön soveltava tapaus/ryhmätyö. Opettajina toimivat elintarviketurvallisuuden asiantuntijat mm Helsingin yliopistolta ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta. Koulutuksen vaativuustaso noudattelee yliopisto-opetuksen perussisältöä, mutta luennot ovat käytännönläheisiä ja arkityöhön helposti sovellettavia. Iltapäivän case-työskentelyssä jokainen osallistuja pääsee ohjatusti pohtimaan annettuja käytännön tapauksia. Myös case-työskentelyä on päivitetty saadun palautteen perusteella.
Jokaiseen koulutuspäivään voi ilmoittautua ja osallistua erikseen. Mikäli osallistut kaikkiin osioihin, voit lopuksi suorittaa etänä toteutettavan tentin, jossa on 2-3 kysymystä jokaisesta koulutuskokonaisuudesta. Tentti suoritetaan toukokuun 2018 aikana. Kukin luennoitsija laatii oman aiheensa kysymykset ja arvostelee ne. Suoritettuaan tentin kaikki osa-alueet hyväksytysti (60 % maksimipistemäärästä) osallistuja saa tunnustukseksi Syventävä elintarviketurvallisuus elintarviketuotannossa –diplomin, jonka laajuus on 4 opintopistettä.
Koulutuspaikka: Tampere-talo
Ohjelma
31.10.2017 Ruokamyrkytykset ja niiden ennaltaehkäisy
- Mikrobiologian ja epidemiologian perusteet, kasvutekijät ja olosuhteiden vaikutukset
- Ruokamyrkytysmikrobit: ominaisuudet, esiintyminen, riskitekijät ja sairastuminen
- Virukset elintarvikeketjussa ja niiden esiintyminen elintarvike- ja ympäristönäytteissä
- Case: epidemiako?
- Luennoitsijat: dosentti, yliopistonlehtori Mari Nevas ja dosentti Leena Maunula, Helsingin yliopisto
12.2.2018 Elintarvikkeiden riskitekijät ja niiden hallinta
- Pilaajien merkitys elintarviketuotannossa
- Psykrotrofiset ja itiölliset bakteerit ja niiden hallinta kylmäsäilytyksen avulla
- Listeria tuotantotiloissa
- Elintarvikenäytteenotto. Mitä tutkia ja miksi?
- Case: mitä tutkisit ja miten tulkitset tuloksia?
- Luennoitsijat: yliopistonlehtori Riikka Keto-Timonen ja Elina Säde, Helsingin yliopisto, mikrobiologi Eeva Klemettilä-Kirjavainen, Metropolilab
9.4.2018 Riskinarviointi ja laadunhallinta elintarviketuotannossa
- Elintarvikevalvonta ja elintarviketurvallisuusstandardit: mitä eroa ja yhtäläisyyksiä?
- Laadunhallinnan haasteet käytännön elintarviketuotannossa
- Riskinarviointi ja toimenpiteet elintarviketurvallisuuden vaarantuessa
- Tulevaisuuden näkökulmia laadunhallintaan
- Case: riskinarviointi ja toimenpiteet käytännön tilanteessa
- Luennoitsijat ELT, pääauditoija Outi Lepistö, EnviroVet, pääarvioija ELL Susanna Pesonen, Inspecta Sertifiointi sekä valvonnan edustaja ja laatupäällikkö (tarkentuvat myöhemmin)
Kunkin koulutuspäivän tarkempi ohjelma ja aikataulut lähetetään osallistujille. Ohjelma on klo 9-16 välisenä aikana.
Hinta:
Koko kurssi yht 780 + alv
Tentti- ja todistusmaksu 90 € + alv
Yksittäinen koulutuspäivä 270 € + alv
Hinnat sisältävät kunkin koulutuspäivän osalta aamu- ja iltapäiväkahvit, lounaan ja koulutusmateriaalit sekä osallistumistodistuksen. Tentti- ja todistusmaksu sisältää oikeuden osallistua tenttiin, arvostelun, tuloksista tiedottamisen sekä todistuksen (diplomi). Kokonaan suoritetun koulutuksen laajuus on 4 opintopistettä.
Huom! Mikäli samasta organisaatiosta osallistuu useampi henkilö koko kurssiin, ota yhteyttä tarjousta varten outi.lepisto@envirovet.fi
Tenttikysymykset käsittelevät luennoilla ja ryhmätöissä opiskeltuja asioita. Syventävänä lukemisena luentotiivistelmien lisäksi suositellaan teosta Elintarvikehygienia, Hannu Korkeala (toim), WSOY oppimateriaalit Oy, 2007 sekä tutustumista aihepiirin lainsäädäntöön osoitteesta www.finlex.fi tai www.mmm.fi/lainsäädäntö sekä soveltuvin osin elintarviketurvallisuusstandardeihin.
Muu suositeltu lisäaineisto ilmoitetaan luennoilla.
Ilmoittautuminen koko kurssille tai ensimmäiseen koulutuspäivään maanantaihin 23.10.2017 mennessä osoitteeseen info@envirovet.fi Huom! Kurssille mahtuu osallistujia vain rajallinen määrä ja paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.
Mikäli toivot jotain oman alasi erityiskysymystä käsiteltävän luennoilla, ilmoita tästä etukäteen osoitteeseen outi.lepisto@envirovet.fi
Suosittu Laadunhallinta elintarvikeketjussa ja ympäristöterveydenhuollossa -koulutus uusitaan syyskuussa. Koulutuksen ajankohta on 27.9. ja koulutuspaikkana on Tampere-talo. Koulutus soveltuu erinomaisesti elintarvikevalvonnan ja -turvallisuuden parissa työskenteleville sekä kaikille toimialan laadunhallinnasta ja elintarviketurvallisuusstandardeista kiinnostuneille.
Mitä laadunhallinta tarkoittaa ympäristöterveydenhuollossa ja miten se voi toimia johtamisen ja toiminnan kehittämisen työkaluna? Entä miten standardit ja sertifioidut laatujärjestelmät tulisi huomioida elintarvikevalvonnassa?
Kuulemme valvojan, auditoijan ja toimijan näkökulmia ja käytännön kokemuksia sekä hankkeiden tuloksia. Käymme läpi laadunhallinnan perusteita ja työkaluja sekä seutuyksiköiden auditointien tuloksia ja laadunhallinnan tulevaisuuden mahdollisuuksia. Pohdimme yhdessä, miten saamme näistä parhaan hyödyn elintarviketurvallisuuden parantamiseen.
Huom! Ohjelmassa vielä viime hetken lisäyksiä
Ohjelma
8.00-8.45 Ilmoittautuminen ja aamupala
8.45-9.00 Seminaarin avaus, Outi Lepistö, EnviroVet
9.00-9.30 Lean, ISO, FSSC… Laatuviidakosta selviäminen. Miten laatua voidaan käytännössä parantaa?
9.30-10.15 Tutkimushankkeen tuloksia: auditointien ja valvontakäyntien erovaisuudet ja päällekkäisyydet. Elintarviketurvallisuusstandardit ja niiden käyttö. Elintarvikevalvonnan yliopistonlehtori Janne Lundén, Helsingin yliopisto
10.15-10.30 Tauko
10.30-11.15 Seutuyksiköiden auditointien tuloksia. Laadunhallinnan tulevaisuus ympäristöterveydenhuollossa, uudet työkalut. ELT, pääauditoija Outi Lepistö
11.15-11.30 Keskustelu aamupäivän aiheista
11.30-12.30 Lounas
12.30-13.15 Auditointi ja valvonta käytännössä. Vahvuudet ja heikkoudet? Pääarvioija, ELL Susanna Pesonen, Inspecta Sertifiointi
13.15-13.45 Laatujärjestelmien hyödyntäminen elintarvikevalvonnassa. Pilottihankeen tilannekatsaus. Ylitarkastaja Anne Fagerlund, Evira
13.45-14.15 Kommenttipuheenvuoroja ja keskustelu
14.15-14.45 Kahvi
14.45-15.15 Laatujärjestelmien hyödyntäminen elintarvikevalvonnassa. Valvojan näkökulmia, Pirteva
15.15-15.45 Toimijoiden kokemuksia valvonnasta ja auditoinneista. Anneli Hautaniemi, Laatu -ja vastuullisuusjohtaja, Saarioinen
15.45-16.00 Yhteenveto, koulutuspäivä päättyy
Ilmoittaudu maanantaihin 18.9. mennessä osoitteeseen info@envirovet.fi. Kerro mahdollinen erityisruokavaliosi sekä laskutustiedot.
Koulutuksen hinta on 190 € + alv sisältäen aamupalan, lounaan ja iltapäiväkahvin sekä koulutusmateriaalit.
Tervetuloa mukaan!
EnviroVet-koulutustiimi
Helsingin yliopiston Koulutus- ja kehittämispalvelut HY+ ja EnviroVet toteuttavat pätevöitymiskoulutuksen vuorovuosina Eviran kanssa tehdyn sopimuksen mukaisesti. 2017 toteuttajavuorossa on Koulutus- ja kehittämispalvelut HY+.
23.5.2017 Hotelli Arthur, Vuorikatu 19, Helsinki, auditorio
Mitä laadunhallinta tarkoittaa ympäristöterveydenhuollossa ja miten se voi toimia johtamisen ja toiminnan kehittämisen työkaluna? Entä miten standardit ja sertifioidut laatujärjestelmät tulisi huomioida elintarvikevalvonnassa?
Kuulemme valvojan, auditoijan ja toimijan näkökulmia ja käytännön kokemuksia sekä hankkeiden tuloksia. Käymme läpi seutuyksiköiden auditointien tuloksia ja laadunhallinnan tulevaisuuden mahdollisuuksia ja työkaluja.
Ohjelma
8.00-9.00 Ilmoittautuminen ja aamukahvi hotellin kokousaulassa
9.00-9.05 Koulutuksen avaus, Outi Lepistö, EnviroVet
9.05-9.30 Lean, ISO, FSSC… Laatuviidakosta selviäminen
9.30-10.15 Tutkimushankkeen tuloksia: auditointien ja valvontakäyntien erovaisuudet ja päällekkäisyydet. Elintarviketurvallisuusstandardit ja niiden käyttö. Elintarvikevalvonnan yliopistonlehtori Janne Lundén ja ELL Mikko Turku, Helsingin yliopisto
10.15-10.30 Tauko
10.30-11.15 Auditointi ja valvonta käytännössä. Vahvuudet ja heikkoudet? Pääarvioija, ELL Susanna Pesonen, Inspecta Sertifiointi
11.15-11.30 Keskustelu aamupäivän aiheista
11.30-12.30 Lounas
12.30-13.00 Toimijoiden kokemuksia valvonnasta ja auditoinneista. Laatupäällikkö Anneli Hautaniemi, Saarioinen
13.00-13.30 Laatujärjestelmien hyödyntäminen elintarvikevalvonnassa. Pilottihankkeen tilannekatsaus. Ylitarkastaja Anne Fagerlund, Evira
13.30-14.00 Kommenttipuheenvuoroja ja keskustelu
14.00-14.30 Kahvi
14.30-15.00 Laadunhallinnan työkalut: johtaminen, tavoitteet, mittaaminen ja jatkuva parantaminen
15.00-15.45 Seutuyksiköiden auditointien tuloksia ja laadunhallinnan tulevaisuus ympäristöterveydenhuollossa, uudet työkalut. ELT, pääauditoija Outi Lepistö
15.45-16.00 Yhteenveto, koulutuspäivä päättyy
HUOM! Muutamia hajapaikkoja vielä jäljellä. Ilmoittaudu 18.5.2017 mennessä osoitteeseen info@envirovet.fi. Kerro viestissäsi mahdollinen erityisruokavaliosi sekä laskutustiedot.
Koulutuksen hinta on 180 € + alv sisältäen aamupalan, lounaan ja iltapäiväkahvin sekä koulutusmateriaalit
Tervetuloa mukaan!
Haluatko syventää vuorovaikutustaitojasi ja oppia toimimaan rakentavasti haastavissa asiakastilanteissa?
EnviroVet järjestää ajankohtaisen täydennyskoulutuksen elintarvikevalvonnassa ja –tuotannossa työskenteleville. Koulutus antaa valmiudet toimia erilaisissa alalla eteen tulevissa asiakastilanteissa. Tavoitteena on päivittää ja syventää osallistujien tietoja ja antaa valmiudet asiakastyöhön niin akuuteissa valitus- tai pakkokeinotilanteissa kuin päivittäisessä työssä elintarviketurvallisuuden parissa. Lisäksi kartoitamme julkisuuden ja salassapidon reuna-ehtoja ja hyvän hallinnon osatekijöitä päätöksenteossa.
Koulutuspäivä on tiivis kokonaisuus, joka koostuu teoriasta ja käytännön harjoituksista. Koulutuksen vaativuustaso noudattelee yliopisto-opetuksen perussisältöä mutta luennot ovat käytännönläheisiä ja arkityöhön helposti sovellettavia. Iltapäivän case-työskentelyssä jokainen osallistuja pääsee työstämään vuorovaikutustaitojaan ja pohtimaan julkisuuden ja salassapidon rajanvetoa.
OHJELMA klo 9-16
- Vuorovaikutuksen haasteet asiakastyössä, viestinnän työkalupakki
- Julkisen vallan käyttö, hyvä hallinto, julkisuus ja salassapito
- Case: Erilaiset asiakastilanteet. Julkista vai salaista?
- Luennoitsijat: Vuorovaikutuskouluttaja, FM Katariina Hollanti, Pedacom,
- ELT, ympäristöterveydenhuollon erikoiseläinlääkäri Outi Lepistö
Koulutuspäivän hinta: 230 € + ALV sisältäen luentomateriaalit ja käytännön tapausten materiaalit ja vastaukset, aamu- ja iltapäiväkahvit sekä lounaan. Koulutuspaikkana toimii Tampere-talo.
Ilmoittautuminen ja lisätiedot: Ilmoittaudu osoitteeseen info@envirovet.fi keskiviikkoon 9.11.2016 mennessä. Kerro ilmoittautuessasi mahdollinen erityisruokavalio ja laskutusosoite.
Koulutuspäivien yksityiskohtaisempi ohjelma ja muut käytännön tiedot toimitetaan ilmoittautuneille sähköpostilla. Koulutuspäivä on osa Syventävä elintarviketurvallisuus-diplomikoulutusta.
Tervetuloa mukaan!
EU- ja ETA-jäsenvaltioissa valmistuneiden eläinlääkäreiden pätevöitymiskoulutus
Eläinlääkintähuollosta annetun asetuksen mukaan kunnaneläinlääkäriltä, jonka virkaan kuuluu eläintautilain täytäntöönpanoon, elintarvikkeiden turvallisuuden tai eläinten hyvinvoinnin valvontaan liittyviä tehtäviä, on kunnan vaadittava, että hän osoittaa tutustuneensa Eviran hyväksymällä tavalla Suomen asianomaisen alan lainsäädäntöön.
EnviroVet toteuttaa pätevöitymiskoulutuksen vuorovuosina Helsingin yliopiston täydennyskoulutuskeskuksen kanssa Eviran kanssa tehdyn sopimuksen mukaisesti. Ensimmäisen kurssin järjestää EnviroVet syksyllä 2016.
Koulutus kattaa eläinlääkintähuoltoon liittyvän lainsäädännön, ympäristöterveydenhuollon valvonnan tehtäväkentän ja eri viranomaisten roolit. Tavoitteena on, että koulutuksen suorittaja osaa koulutuksen jälkeen soveltaa aiheeseen liittyvää lainsäädäntöä käytännön valvontatyössä, ymmärtäen kansallisen lainsäädännön soveltamisen osana EU-lainsäädäntöä.
Syksyn 2016 koulutuksen tiedot
Koulutuksen laajuus 4 op
Toteutustapa
- 2 luento/harjoituspäivää
- päivien välillä itsenäinen harjoitustehtävä
- tentti
Lisäksi suositellaan pidettäväksi oppimispäiväkirjaa. Luennoitsijoille voi lähettää kysymyksiä liittyen tehtäviin ja luentoihin.
Ensimmäinen koulutuspäivä: Virkamiehenä kunnassa 25.8.
- Kunnallinen organisaatio, virkatehtävät ja virkavastuu
- Ympäristöterveydenhuollon järjestäminen ja eri sektorit
- Valvonnan toimenpiteet, hallinnolliset menettelyt ja seuraamukset
- Hyvän hallinnon toteuttaminen: lainsäädännön hierarkia, oikeusperiaatteet, hallintolaki, julkisuuslaki, oikeusturvanäkökulmat
Harjoitustehtävä: tapaus, joka liittyy ensimmäisen päivän aiheisiin. Tehtävänä on laatia kaikki tapaukseen liittyvät asiakirjat eri menettelyvaiheissa aikajärjestyksessä ja perustella toimenpiteet.
Toinen koulutuspäivä: Eläinlääkärinä kunnassa 15.9.
- Kunnaneläinlääkärin tehtäväkenttään sisältyvä kansallinen ja EU -lainsäädäntö ja sen soveltaminen sekä eläinlääkärin ammatinharjoittaminen
- Harjoitustehtävän purku ja käytännön näkökulmia
Tentti sisältää yksityiskohtaisia kysymyksiä sekä case-tyyppisiä soveltavia tehtäviä. Tentin pituus max 4 h. Koulutuskieli on suomi, mutta tarvittaessa tenttikysymykset voi saada ruotsinkielisinä. Mahdollisuus yhteen uusintaan.
Hyväksytty suoritus = läsnäolo koulutuspäivissä, harjoitustehtävän palautus ja tentin hyväksytty suorittaminen (60 %). Hyväksytty suoritus ilmoitetaan Eviraan, joka pitää rekisteriä kunnaneläinlääkärin pätevyyskoulutuksen suorittaneista henkilöistä
Ajankohta ja paikka: ensimmäinen koulutuspäivä on 25.8.2016, toinen koulutuspäivä 15.9 ja tentti 6.10 Helsingin yliopiston Viikin kampuksella. Tarkempi ohjelma ja koulutuspaikan tiedot sekä kurssimateriaalit lähetetään osallistujille.
Koulutuksen hinta 380 € (sis alv)
Ilmoittautuminen: Sitova ilmoittautuminen kurssille 10.8.2016 mennessä osoitteeseen info@envirovet.fi
Koulutukseen voi osallistua muukin henkilö kuin Suomessa laillistettu, EU ja ETA -jäsenvaltiossa eläinlääketieteen koulutuksen saanut eläinlääkäri. Maksimiosallistujamäärä on 50 henkilöä. Etusija on niillä, joilla on työllistymiseen liittyvä, konkreettinen ja välitön tarve osallistua kurssille.
Lisätiedot ELT Outi Lepistö, p. +35845 895 7705, outi.lepisto@envirovet.fi
Yhteystiedot
- +358 50 563 6966
- +358 50 567 9697
info (a) envirovet.fi - Jorvas Hi-tech Center
Hirsalantie 11
02420 Jorvas
Sitemap
YHTEYSTIEDOT
- Prålsbackantie 96
- 10160 Degerby