Elintarvikkeiden riskitekijät ja niiden hallinta -koulutuspäivä Tampereella
Syventävä elintarviketurvallisuus elintarviketuotannossa –diplomikoulutus 2017-2018 (3 pv, 4 op) jatkuu helmikuussa
Kevään jaksoissa paneudutaan näytteenottoon, tutkimustulosten merkitykseen, elintarvikkeiden pilaantumiseen vaikuttaviin tekijöihin, elintarvikelainsäädäntöön, riskinarviointiin ja laadunhallintaan.
Koulutuksen vaativuustaso noudattelee yliopisto-opetuksen perussisältöä, mutta luennot ovat käytännönläheisiä ja arkityöhön helposti sovellettavia. Iltapäivän case-työskentelyssä jokainen osallistuja pääsee ohjatusti pohtimaan annettuja käytännön tapauksia. Myös case-työskentelyä on päivitetty saadun palautteen perusteella.
Jokaiseen koulutuspäivään voi ilmoittautua ja osallistua erikseen.
Koulutuspaikka: Tampere-talo
Ohjelma keväällä 2018
12.2.2018 Elintarvikkeiden riskitekijät ja niiden hallinta
Ohjelma:
8.00-9.00 Ilmoittautuminen ja aamukahvi
9.00-9.15 Koulutuksen avaus, kurssin käytännön järjestelyt, Outi Lepistö, EnviroVet
9.15-10.00 Psykrotrofiset ja itiölliset bakteerit elintarvikeketjussa. Yliopistonlehtori, Riikka Keto-Timonen, Elintarvikehygienian ja ympäristöterveyden osasto, Helsingin yliopisto
10.00-10.05 Tauko
10.05-10.45 Persistoiva listeria tuotantotiloissa – esiintyminen, riskitekijät ja hallintakeinot. Yliopistonlehtori Riikka Keto-Timonen, Elintarvikehygienian ja ympäristöterveyden osasto, Helsingin yliopisto
10.45-11.00 Tauko
11.15-12.00 Pilaajamikrobit ja niiden merkitys elintarvikeketjussa. Yliopistonlehtori Elina Säde, Elintarvikehygienian ja ympäristöterveyden osasto, Helsingin Yliopisto
12.00-13.00 Lounas
13.00-13.45 Mitä ja miksi tutkitaan? Hyvän näytteenoton osatekijät. Kehityspäällikkö Eeva Klemettilä-Kirjavainen, Metropolilab
13.45-14.00 Tapausten esittely
14.00-14.30 Ryhmätyöt
14.30-15.00 Kahvi
15.00-16.00 Ryhmätöiden purku
16.00-16.15 Koulutuspäivä päättyy, kurssin jatko
Luennoitsijat: yliopistonlehtori Riikka Keto-Timonen ja Elina Säde, Helsingin yliopisto, mikrobiologi Eeva Klemettilä-Kirjavainen, Metropolilab
9.4.2018 Riskinarviointi ja laadunhallinta elintarviketuotannossa
- Elintarvikevalvonta ja elintarviketurvallisuusstandardit: mitä eroa ja yhtäläisyyksiä?
- Laadunhallinnan haasteet käytännön elintarviketuotannossa
- Riskinarviointi ja toimenpiteet elintarviketurvallisuuden vaarantuessa
- Tulevaisuuden näkökulmia laadunhallintaan
- Case: riskinarviointi ja toimenpiteet käytännön tilanteessa
Luennoitsijat ELT, pääauditoija Outi Lepistö, EnviroVet, pääarvioija ELL Susanna Pesonen, Inspecta Sertifiointi sekä valvonnan edustaja ja laatupäällikkö
Tarkemmat tiedot ja ilmoittautumisohjeet päivittyvät helmikuun koulutuksen osalta Koulutukset-sivulle vielä joulukuun aikana