Toiminta EU komission auditointiohjeistuksen ja ISO-standardien mukaista.
Auditoinnit
EnviroVet-auditointien tavoitteena on tuoda auditointikohteelle selkeää lisäarvoa toiminnan kehittämiseksi. Auditointimme ovat standardoituja, järjestelmällisiä ja riippumattomia. Auditoitavia osa-alueita ovat kuntien viranomaisvalvonta, elintarviketurvallisuus, terveydensuojelu, eläinten terveys ja hyvinvointi sekä rehuhygienia.
Auditoinneissamme
Periaatteina riippumattomuus, pätevyys, avoimuus ja näyttöön perustuva lähestymistapa.
Yhdenmukainen auditointiohjeistus, toimintatavat ja lomakkeisto.
Auditoijillamme pitkäaikainen kokemus ympäristöterveydenhuollon valvonnasta ja auditoinneista.
Auditoijat ovat suorittaneet Eviran auditoijien pätevöintikoulutuksen, ISO-standardikoulutuksen tai kansainvälisen CIA-tutkinnon. Pääauditoijilla on lisäksi ISO 9001 -pääauditoijan pätevyys.
Auditoijat ovat riippumattomia ja puolueettomia arvioinneissaan ja puolueettomuuden vaarantuessa tehtävään nimetään toinen auditoija.
Tuotetaan vertailukelpoisia tuloksia kansallisesti ja EU-tasolla.
Tulokset raportoidaan yhtenäisesti ja läpinäkyvästi.
Auditoitavat toimialat
EnviroVet-auditointi on järjestelmällinen, riippumaton ja dokumentoitu prosessi, jolla hankitaan auditointinäyttöä ja arvioidaan sitä objektiivisesti, jotta voidaan määrittää missä määrin auditointikriteerit täyttyvät. Auditointikriteerit voivat olla esimerkiksi laatujärjestelmävaatimuksia. Auditoinnin tekee yksi tai useampi auditoinnin kohteen kannalta riippumaton henkilö. Auditointi koostuu haastatteluista, prosessikuvauksista, työohjeista ja muista dokumenteista. Auditointihavainnot voivat olla myös laadullisia. Oleellista on kuitenkin, että auditointihavaintojen olemassaolo voidaan todentaa.
Eläinten hyvinvoinnin auditoinnit
Toteutamme eri tarpeisiin räätälöityjä eläinten hyvinvoinnin auditointeja, jotka perustuvat objektiivisiin havaintoihin, eläinlääketieteelliseen osaamiseen sekä arviointi-indikaattoreihin.
Valvonnan ulkopuolinen asiantuntija
Toimimme elintarvike- ja terveydensuojelulain mukaisessa valvonnassa ja tarkastustoiminnassa ulkopuolisena asiantuntijana. Valitsemme tehtäviin parhaiten soveltuvat asiantuntijat toimeksiantojen mukaisesti.
Valvonnan auditoinnit
Auditointien kvantitatiivisen rungon muodostavat 50 auditointi-indikaattoria, jotka kuvaavat kattavasti viranomaistoiminnan vaatimuksenmukaisuuden lisäksi toiminnan organisointia, tehokkuutta ja taloudellisuutta. Valtakunnallinen vertailutaso on määritelty keräämällä kunnista tietoja toiminnasta.
Auditointien pääpaino on asiantuntijoidemme suorittamassa ennakkotyössä ja aineiston analysoinnissa. Auditointikohteessa tapahtuva auditointi kestää korkeintaan yhden työpäivän eikä edellytä kohteelta mittavaa työskentelyä auditointiprosessissa. Standardoidut toimintatavat takaavat auditoinnin laadukkaan ja kevyen etenemisen. Auditoinnin tulosten perusteella organisaation on mahdollista parantaa huomattavasti toimintaansa.
Elintarviketuotannon auditoinnit
Elintarviketuotannon auditoinneissa päähuomio on auditoitavan tuotannon kriittisissä pisteissä.
Auditoinnit voidaan räätälöidä koskemaan yksittäistä toimipaikkaa tai koko ketjua, jolloin yhtenäinen toiminta takaa valtakunnallisesti vertailukelpoiset tulokset.
Auditoitavat osa-alueet ovat
- toiminnan vaatimuksenmukaisuus
- elintarviketurvallisuus- ja laatupolitiikka
- lopputuotteiden turvallisuus
- omavalvonta ja HACCP-järjestelmä
- henkilövoimavarat
Osa-alueet arvioidaan indikaattorien perusteella ja tulokset esitetään selkeinä graafisina kuvaajina sekä kehittämiskohteina ja ISO-standardien mukaisina poikkemina. Arvioinnissa huomioidaan lainsäädännön lisäksi ISO 22000-standardin vaatimukset.