Syventävä elintarviketurvallisuus –diplomikoulutus 2016 (5 op)
Haluatko syventää osaamistasi mm mikrobiologiassa, epidemiologiassa ja käytännön työssä ja luoda laajan perustan riskiperusteisen elintarviketurvallisuuden arvioinnille ja toteutukselle?
EnviroVet järjestää syventävän täydennyskoulutuksen elintarvikevalvonnassa ja –tuotannossa työskenteleville (mm terveystarkastajat, laatu- ja ruokahuoltopäälliköt). Koulutuksen tavoitteena on päivittää ja syventää osallistujien tietoja ja antaa valmiudet itsenäiseen riskinarviointiin ja päätöksentekoon elintarviketurvallisuuden parissa.
Koulutuskokonaisuuteen kuuluu neljä yhden päivän koulutusta. Kukin koulutuspäivä on erittäin tiivis kokonaisuus, jossa on aamupäivä teoriaa ja iltapäivällä käytännön soveltava tapaus/ryhmätyö, joka myös puretaan. Opettajina toimivat elintarviketurvallisuuden ja viestinnän asiantuntijat mm Helsingin yliopistolta ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta. Koulutuksen vaativuustaso noudattelee yliopisto-opetuksen perussisältöä mutta luennot ovat käytännönläheisiä ja arkityöhön helposti sovellettavia. Iltapäivän case-työskentelyssä jokainen osallistuja pääsee ohjatusti pohtimaan annettuja käytännön tapauksia.
Jokaiseen koulutukseen voi ilmoittautua ja osallistua erikseen, mutta parhaan annin saat koulutuksen muodostamasta kokonaisuudesta. Mikäli osallistut kaikkiin osioihin, voit lopuksi suorittaa etänä toteutettavan tentin, jossa on 2-3 kysymystä jokaisesta koulutuskokonaisuudesta. Kukin luennoitsija laatii oman aiheensa kysymykset ja arvostelee ne. Suoritettuaan tentin kaikki osa-alueet hyväksytysti osallistujat saavat osaamisen vakuudeksi Syventävä elintarviketurvallisuus –diplomin.
OHJELMA:
I-II: kevät 2016
I Mikrobiologian perusteet 15.3.2016, Helsinki
- Perusmikrobiologia, bakteerit, virukset, muut taudinaiheuttajat
- Kasvuun vaikuttavat tekijät, biofilmi, puhdistustoimenpiteet, elintarviketilojen ongelmakohdat
- Näytteenotto: mitä ja miksi tutkitaan? Hyvän näytteenoton ja tutkimusprojektin elementit
- Case: Mitä tutkisit ja miten tulkitset tuloksia?
- Luennoitsijat: dosentti, yliopistonlehtori Mari Nevas, Helsingin yliopisto, mikrobiologi, kehityspäällikkö Eeva Klemettilä-Kirjavainen, Metropolilab, dosentti, yliopistonlehtori Janne Lundén, Helsingin yliopisto
II Lakipaketti ja riskiperusteisuus käytännössä 26.5.2016, Tampere
- Elintarvikelainsäädäntö ja sen soveltaminen: EU (hygieniapaketti) ja kansallinen lainsäädäntö
- HACCP – periaatteet ja käytäntö
- Valvonnan riskiperusteisuus, toimenpiteet ja pakkokeinojen käyttö
- Case: Pakkokeinot ja HACCP
- Luennoitsijat: elintarvikehygienian erikoiseläinlääkäri Kirsi Sario, ELT, ympäristöterveydenhuollon erikoiseläinlääkäri Outi Lepistö
III-IV: Syksy 2016
III Epidemiat 22.9.2016, Tampere
- Epidemiologian perusteet
- Ruokamyrkytysmikrobit
- Epidemiaselvitystyö käytännössä
- Case: Epidemiako??
- Luennoitsijat: asiantuntijaeläinlääkäri ELT Ruska Rimhanen-Finne, THL, dosentti, yliopistonlehtori Mari Nevas, Helsingin yliopisto
IV Asiakastyön haasteet 17.11.2016, Tampere
- Vuorovaikutuksen haasteet asiakastyössä, viestinnän työkalupakki
- Julkisen vallan käyttö, hyvä hallinto, julkisuus ja salassapito
- Case: Erilaiset asiakastilanteet. Julkista vai salaista?
- Luennoitsijat: Vuorovaikutuskouluttaja, FM Katariina Hollanti, Pedacom, ELT, ympäristöterveydenhuollon erikoiseläinlääkäri Outi Lepistö
Hinta: Yksittäinen koulutuspäivä I-III 190 € + ALV, IV Asiakastyön haasteet 230 € + ALV.
Kaikki koulutuspäivät yht 700 + ALV €
Tentti- ja todistusmaksu 80 € + ALV
Huom! Mikäli samasta organisaatiosta osallistuu useampi henkilö koko kurssiin, voit pyytää tarjousta.
Hinnat sisältävät kunkin koulutuspäivän osalta aamu- ja iltapäiväkahvit, lounaan ja koulutusmateriaalit sekä osallistumistodistuksen. Kokonaishinta sisältää edellä mainitut kaikkien koulutuspäivien osalta. Tentti- ja todistusmaksu sisältää oikeuden osallistua tenttiin, arvostelun, tuloksista tiedottamisen sekä todistuksen (diplomi). Koulutuksen laajuus on noin 5 opintopistettä.
Tenttikysymykset käsittelevät luennoilla ja ryhmätöissä opiskeltuja asioita. Syventävänä lukemisena luentotiivistelmien lisäksi suositellaan teosta Elintarvikehygienia, Hannu Korkeala (toim), WSOY oppimateriaalit Oy, 2007 sekä tutustumista aihepiirin lainsäädäntöön osoitteesta www.finlex.fi tai www.mmm.fi/lainsäädäntö. Muu mahdollinen suositeltu lisäaineisto ilmoitetaan luennoilla.
Ilmoittautuminen ja lisätiedot: Voit ilmoittautua kerralla kaikkiin tai vain osaan koulutuspäivistä. Ensimmäisen koulutuspäivän ja koko kurssin ilmoittautumisaika päättyy 1.3.2016. Ilmoittaudu osoitteeseen info@envirovet.fi ja kerro, mihin koulutusosioihin aiot osallistua.
Koulutuspäivien yksityiskohtaisempi ohjelma ja muut käytännön tiedot toimitetaan ilmoittautuneille sähköpostilla. Osio I järjestetään Helsingissä (Hotelli Arthur), osiot II-IV Tampereella (Tampere-talo). Kunkin koulutuspäivän kesto on klo 8.30 – 16.
Lisätiedot: info@envirovet.fi tai p. 045 895 7705
Tervetuloa mukaan!
EnviroVet -koulutustiimi
EU/ETA-maissa valmistuneiden eläinlääkäreiden pätevöitymiskoulutus alkaa elokuussa
/in Uncategorized/by EnviroVetEU- ja ETA-jäsenvaltioissa valmistuneiden eläinlääkäreiden pätevöitymiskoulutus
Eläinlääkintähuollosta annetun asetuksen mukaan kunnaneläinlääkäriltä, jonka virkaan kuuluu eläintautilain täytäntöönpanoon, elintarvikkeiden turvallisuuden tai eläinten hyvinvoinnin valvontaan liittyviä tehtäviä, on kunnan vaadittava, että hän osoittaa tutustuneensa Eviran hyväksymällä tavalla Suomen asianomaisen alan lainsäädäntöön.
EnviroVet toteuttaa pätevöitymiskoulutuksen vuorovuosina Helsingin yliopiston täydennyskoulutuskeskuksen kanssa Eviran kanssa tehdyn sopimuksen mukaisesti. Ensimmäisen kurssin järjestää EnviroVet syksyllä 2016.
Koulutus kattaa eläinlääkintähuoltoon liittyvän lainsäädännön, ympäristöterveydenhuollon valvonnan tehtäväkentän ja eri viranomaisten roolit. Tavoitteena on, että koulutuksen suorittaja osaa koulutuksen jälkeen soveltaa aiheeseen liittyvää lainsäädäntöä käytännön valvontatyössä, ymmärtäen kansallisen lainsäädännön soveltamisen osana EU-lainsäädäntöä.
Syksyn 2016 koulutuksen tiedot
Koulutuksen laajuus 4 op
Toteutustapa
Lisäksi suositellaan pidettäväksi oppimispäiväkirjaa. Luennoitsijoille voi lähettää kysymyksiä liittyen tehtäviin ja luentoihin.
Ensimmäinen koulutuspäivä: Virkamiehenä kunnassa 25.8.
Harjoitustehtävä: tapaus, joka liittyy ensimmäisen päivän aiheisiin. Tehtävänä on laatia kaikki tapaukseen liittyvät asiakirjat eri menettelyvaiheissa aikajärjestyksessä ja perustella toimenpiteet.
Toinen koulutuspäivä: Eläinlääkärinä kunnassa 15.9.
Tentti sisältää yksityiskohtaisia kysymyksiä sekä case-tyyppisiä soveltavia tehtäviä. Tentin pituus max 4 h. Koulutuskieli on suomi, mutta tarvittaessa tenttikysymykset voi saada ruotsinkielisinä. Mahdollisuus yhteen uusintaan.
Hyväksytty suoritus = läsnäolo koulutuspäivissä, harjoitustehtävän palautus ja tentin hyväksytty suorittaminen (60 %). Hyväksytty suoritus ilmoitetaan Eviraan, joka pitää rekisteriä kunnaneläinlääkärin pätevyyskoulutuksen suorittaneista henkilöistä
Ajankohta ja paikka: ensimmäinen koulutuspäivä on 25.8.2016, toinen koulutuspäivä 15.9 ja tentti 6.10 Helsingin yliopiston Viikin kampuksella. Tarkempi ohjelma ja koulutuspaikan tiedot sekä kurssimateriaalit lähetetään osallistujille.
Koulutuksen hinta 380 € (sis alv)
Ilmoittautuminen: Sitova ilmoittautuminen kurssille 10.8.2016 mennessä osoitteeseen info@envirovet.fi
Koulutukseen voi osallistua muukin henkilö kuin Suomessa laillistettu, EU ja ETA -jäsenvaltiossa eläinlääketieteen koulutuksen saanut eläinlääkäri. Maksimiosallistujamäärä on 50 henkilöä. Etusija on niillä, joilla on työllistymiseen liittyvä, konkreettinen ja välitön tarve osallistua kurssille.
Lisätiedot ELT Outi Lepistö, p. +35845 895 7705, outi.lepisto@envirovet.fi
Lakipaketti, riskiperusteisuus ja HACCP -koulutuspäivä Tampereella
/in Uncategorized/by EnviroVetHACCP ja elintarvikelainsäädäntö -koulutuspäivä 26.5.2016, Tampere
Haluatko syventää osaamistasi ja luoda laajan perustan riskiperusteisen elintarviketurvallisuuden arvioinnille ja toteutukselle?
EnviroVet järjestää syventävän täydennyskoulutuksen elintarvikevalvonnassa ja –tuotannossa työskenteleville. Koulutuksen tavoitteena on päivittää ja syventää osallistujien tietoja ja antaa valmiudet itsenäiseen riskinarviointiin ja päätöksentekoon elintarviketurvallisuuden parissa.
Koulutuspäivä on tiivis kokonaisuus, jossa on aamupäivä teoriaa ja iltapäivällä käytännön soveltava tapaus/ryhmätyö, joka myös puretaan. Koulutuksen vaativuustaso noudattelee yliopisto-opetuksen perussisältöä mutta luennot ovat käytännönläheisiä ja arkityöhön helposti sovellettavia. Iltapäivän case-työskentelyssä jokainen osallistuja pääsee ohjatusti pohtimaan annettuja käytännön tapauksia.
OHJELMA:
8.00-9.00 Ilmoittautuminen ja aamukahvi
9.00-9.15 Koulutuksen avaus, kurssin käytännön järjestelyt. Outi Lepistö, EnviroVet
9.15-10.00 Elintarvikelainsäädäntö ja sen soveltaminen: EU (hygieniapaketti) ja kansallinen lainsäädäntö. Elintarvikehygienian erikoiseläinlääkäri, ympäristöterveyspäällikkö Kirsi Sario, Pirteva
10.00-10.15 Tauko
10.15-11.00 HACCP – periaatteet ja käytännön sovellutukset. Elintarvikehygienian erikoiseläinlääkäri, ympäristöterveyspäällikkö Kirsi Sario, Pirteva
11.00-11.15 Tauko
11.15-12.00 Riskiperusteisuus, valvonnan toimenpiteet ja pakkokeinojen käyttö elintarvikevalvonnassa. ELT, ympäristöterveydenhuollon erikoiseläinlääkäri Outi Lepistö, EnviroVet
12.00-13.00 Lounas
13.00-13.30 Käytännön tapausten esittely
13.30-14.30 Case-työskentely
14.30-15.00 Kahvi
15.00-16.00 Tapausten purku
16.00-16.15 Koulutuspäivä päättyy, kurssin jatko
Koulutuspäivän hinta: 190 € + ALV sisältäen luentomateriaalit ja ryhmätyötehtävät, aamu- ja iltapäiväkahvit sekä lounaan. Koulutuspaikkana toimii Tampere-talon koulutustila Duetto.
Ilmoittautuminen ja lisätiedot: ilmoittautumisaika päättyy 13.5.2016. Ilmoittaudu osoitteeseen info@envirovet.fi. Kerro osallistujien nimet, yhteystiedot ja mahdolliset erityisruokavaliot sekä laskutusosoite.
Koulutuspäivien yksityiskohtaisempi ohjelma, koulutusmateriaalit ja muut käytännön tiedot toimitetaan ilmoittautuneille sähköpostilla. Koulutuspäivä on osa Syventävä elintarviketurvallisuus –diplomikoulutusta
Lisätiedot: www.envirovet.fi/ajankohtaista, info@envirovet.fi, 045 895 7705, 050 563 6966
Tervetuloa mukaan!
EnviroVet –koulutustiimi
Animal welfare audit results have been published
/in Uncategorized/by EnviroVetEnviroVet have conducted 20 animal welfare audits to slaughterhouses. The audits were based on EU Regulation 1099/2009 on the protection of animals at the time of killing. The audit method was completed by material of EFSA, Humane Slaughter Association and Temple Grandin.
There were 46 non-conformities found in slaughterhouses. Most of the non-conformities were found at lairage area, handling of animals and stunning. There were also shortcomings with documentation, passages of animals and practices of people handling the animals.
Read more http://patarumpu.fi/2016/04/18/s-ryhman-omien-teurastamoauditointien-tulokset-valmistuivat/
and http://patarumpu.fi/2016/04/18/tarvitaanko-teurastamolla-videokameroita/
For more information please contact lead auditor Outi Lepistö outi.lepisto@envirovet.fi
Teurastamojen eläinten hyvinvointiauditointien tulokset ovat valmistuneet
/in Uncategorized/by EnviroVetEnviroVet toteutti S-ryhmän toimeksiantona eläinten hyvinvointiauditointeja yhteensä 17 teurastamolla. Auditointeja varten laadittiin EU:n lopetusasetukseen 1099/2009 perustuva arviointimalli. Lisäksi hyödynnettiin teurastuksen hyvän käytännön oppaita, EFSAn, Humane Slaughter Associationin ja Temple Grandinin materiaaleja. Auditoinnit toteutettiin joulukuussa 2015-maaliskuussa 2016.
Tutkituista 17 teurastamosta poikkeamia havaittiin 11 teurastamolla. Poikkeamia eli lainsäädännön vastaisuuksia todettiin yhteensä 46 kappaletta, joista sikateurastuksessa 15, nautateurastuksessa 13 ja lammasteurastuksessa 18 poikkeamaa.
Poikkeamia havaittiin muun muassa eläinten säilytykseen, käsittelyyn ja tainnutukseen liittyen. Myös teurastamoiden kirjanpidossa, eläinten kulkureiteissä ja henkilökunnan toimintatavoissa todettiin korjattavaa.
Lisätietoja http://patarumpu.fi/2016/04/18/s-ryhman-omien-teurastamoauditointien-tulokset-valmistuivat/
ja
http://patarumpu.fi/2016/04/18/tarvitaanko-teurastamolla-videokameroita/
Public Health Audits
/in Uncategorized/by EnviroVetEnviroVet is going to audit municipal public health units in cooperation with Ministry of Social Affairs and Health.
Audits will start in May and the results will be published by the end of the year 2016
One Health Day Event coming in November
/in Uncategorized/by EnviroVetEnviroVet will participate in One Health Day, which is an international campaign co-coordinated by the One Health Commission, the One Health Initiative Autonomous pro bono Team and the One Health Platform Foundation.
The goal of One Health Day is to bring attention around the world to the need for One Health interactions and for the world to ‘see them in action’.
Read more https://www.onehealthcommission.org/en/eventscalendar/one_health_day/
More information about EnviroVet’s activity will be here soon
One Health Day marraskuussa
/in Uncategorized/by EnviroVetEnviroVet osallistuu marraskuun kolmantena päivänä järjestettävään kansainväliseen One Health -päivään. Tapahtuman tarkoituksena on kiinnittää huomiota globaalisti Yhteinen terveys – One Health -teemaan. Sen mukaan ihmisten, eläinten ja ympäristön terveys ovat kaikki kytköksissä toisiinsa.
Lue lisää https://www.onehealthcommission.org/en/eventscalendar/one_health_day/
Lisätietoja EnviroVetin järjestämästä tapahtumasta tulossa nettisivuillemme myöhemmin
Syventävä elintarviketurvallisuus -diplomikoulutus alkaa maaliskuussa
/in Uncategorized/by EnviroVetSyventävä elintarviketurvallisuus –diplomikoulutus 2016 (5 op)
Haluatko syventää osaamistasi mm mikrobiologiassa, epidemiologiassa ja käytännön työssä ja luoda laajan perustan riskiperusteisen elintarviketurvallisuuden arvioinnille ja toteutukselle?
EnviroVet järjestää syventävän täydennyskoulutuksen elintarvikevalvonnassa ja –tuotannossa työskenteleville (mm terveystarkastajat, laatu- ja ruokahuoltopäälliköt). Koulutuksen tavoitteena on päivittää ja syventää osallistujien tietoja ja antaa valmiudet itsenäiseen riskinarviointiin ja päätöksentekoon elintarviketurvallisuuden parissa.
Koulutuskokonaisuuteen kuuluu neljä yhden päivän koulutusta. Kukin koulutuspäivä on erittäin tiivis kokonaisuus, jossa on aamupäivä teoriaa ja iltapäivällä käytännön soveltava tapaus/ryhmätyö, joka myös puretaan. Opettajina toimivat elintarviketurvallisuuden ja viestinnän asiantuntijat mm Helsingin yliopistolta ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta. Koulutuksen vaativuustaso noudattelee yliopisto-opetuksen perussisältöä mutta luennot ovat käytännönläheisiä ja arkityöhön helposti sovellettavia. Iltapäivän case-työskentelyssä jokainen osallistuja pääsee ohjatusti pohtimaan annettuja käytännön tapauksia.
Jokaiseen koulutukseen voi ilmoittautua ja osallistua erikseen, mutta parhaan annin saat koulutuksen muodostamasta kokonaisuudesta. Mikäli osallistut kaikkiin osioihin, voit lopuksi suorittaa etänä toteutettavan tentin, jossa on 2-3 kysymystä jokaisesta koulutuskokonaisuudesta. Kukin luennoitsija laatii oman aiheensa kysymykset ja arvostelee ne. Suoritettuaan tentin kaikki osa-alueet hyväksytysti osallistujat saavat osaamisen vakuudeksi Syventävä elintarviketurvallisuus –diplomin.
OHJELMA:
I-II: kevät 2016
I Mikrobiologian perusteet 15.3.2016, Helsinki
II Lakipaketti ja riskiperusteisuus käytännössä 26.5.2016, Tampere
III-IV: Syksy 2016
III Epidemiat 22.9.2016, Tampere
IV Asiakastyön haasteet 17.11.2016, Tampere
Hinta: Yksittäinen koulutuspäivä I-III 190 € + ALV, IV Asiakastyön haasteet 230 € + ALV.
Kaikki koulutuspäivät yht 700 + ALV €
Tentti- ja todistusmaksu 80 € + ALV
Huom! Mikäli samasta organisaatiosta osallistuu useampi henkilö koko kurssiin, voit pyytää tarjousta.
Hinnat sisältävät kunkin koulutuspäivän osalta aamu- ja iltapäiväkahvit, lounaan ja koulutusmateriaalit sekä osallistumistodistuksen. Kokonaishinta sisältää edellä mainitut kaikkien koulutuspäivien osalta. Tentti- ja todistusmaksu sisältää oikeuden osallistua tenttiin, arvostelun, tuloksista tiedottamisen sekä todistuksen (diplomi). Koulutuksen laajuus on noin 5 opintopistettä.
Tenttikysymykset käsittelevät luennoilla ja ryhmätöissä opiskeltuja asioita. Syventävänä lukemisena luentotiivistelmien lisäksi suositellaan teosta Elintarvikehygienia, Hannu Korkeala (toim), WSOY oppimateriaalit Oy, 2007 sekä tutustumista aihepiirin lainsäädäntöön osoitteesta www.finlex.fi tai www.mmm.fi/lainsäädäntö. Muu mahdollinen suositeltu lisäaineisto ilmoitetaan luennoilla.
Ilmoittautuminen ja lisätiedot: Voit ilmoittautua kerralla kaikkiin tai vain osaan koulutuspäivistä. Ensimmäisen koulutuspäivän ja koko kurssin ilmoittautumisaika päättyy 1.3.2016. Ilmoittaudu osoitteeseen info@envirovet.fi ja kerro, mihin koulutusosioihin aiot osallistua.
Koulutuspäivien yksityiskohtaisempi ohjelma ja muut käytännön tiedot toimitetaan ilmoittautuneille sähköpostilla. Osio I järjestetään Helsingissä (Hotelli Arthur), osiot II-IV Tampereella (Tampere-talo). Kunkin koulutuspäivän kesto on klo 8.30 – 16.
Lisätiedot: info@envirovet.fi tai p. 045 895 7705
Tervetuloa mukaan!
EnviroVet -koulutustiimi
Audits of animal welfare at Finnish slaughterhouses continue
/in Uncategorized/by EnviroVetEnviroVet is currently auditing animal welfare at Finnish slaughterhouses. The results will be published later in the spring 2016.
More information: outi.lepisto@envirovet.fi
Elintarvikevalvonnan pilottiauditointihanke
/in Uncategorized/by EnviroVetKunnallisen elintarvikevalvonnan pilottiauditointihanke on päättynyt. Hankkeessa kehitettiin valvontayksiköiden toiminnan arviointiin suorituskykyauditointimalli, joka perustuu valtakunnallisiin indikaattoritasoihin. Hanke toteutettiin maa- ja metsätalousministeriön rahoittamana.
Hankkeen loppuraportti
Elintarvikevalvonnan suorituskykyauditointien kehittäminen_Loppuraportti
Lisätiedot: Outi Lepistö p. 045 895 7705